Kommunalbestyrelsen besluttede fra den 1. december 2014 at indføre en række regler for privat hold af høns, duer og andre dyr.
Regulativet dækker ejendomme i byzoner, sommerhusområder og i de landzoner, hvor lokalplanerne overfører området til bolig eller blandet bolig og erhverv. Herunder kan du læse om de enkelte tyer af dyre- og fjerkræhold.
Regulativ for ikke-erhvervsmæssig dyre- og fjerkræhold:
Dette regulativ er udfærdiget i henhold til Miljøstyrelsens bekendtgørelse nr. 639 af 13. juni 2012 om miljøregulering af visse aktiviteter.
§ 1. Gyldighedsområde
Stk. 1. Regulativet er gældende for dyre- og fjerkræhold i byzone- og sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig og erhverv.
Stk. 2. Hvis der i gældende byplanvedtægt, lokalplan eller i lokale grundejer-, andels- eller lejerforeninger findes bestemmelser, der regulerer adgangen til dyre- og fjerkræhold, er disse fortsat gældende.
§ 2. Regler for omfang af dyrehold
Stk. 1. Følgende husdyrhold er tilladt i de i § 1 nævnte områder:
A. Højst 15 stk. høns. I perioden maj-november kan tillige accepteres op til 10 kyllinger.
B. 40 par brevduer. I perioden maj-august kan tillige accepteres dueunger.
C. 3 voksne hunde med maximalt 15 hvalpe under 18 uger.
D. Tilsvarende størrelse af andre former for dyre- og fjerkræhold.
§ 3. Regler for indretning og drift af hønsehold
Stk. 1. Hønseholdet skal etableres med et hønsehus og indhegnet hønsegård, der skal sikre, at hønsene ikke kan færdes frit. Hønsehuse, herunder opbevaring af foder, skal sikres mod rotter og andre skadedyr.
Stk. 2. Hønsehuset skal opfylde krav om placering på grund jf. bygningsreglementets regler herom.
Stk. 3. Hønseholdet må ikke give anledning til støj eller lugtgener. Gødning fra hønsene skal enten fjernes fra ejendommen, opbevares i lukkede beholdere eller umiddelbart, udspredes eller nedgraves i jorden på et egnet sted.
Stk. 4. Ved hold af haner, hanekyllinger eller i tilfælde af støjgener i aften-, natte- og morgentimer, skal hønseholdet holdes inde i mørklagt hønsehus fra 22.00 til 07.00, lør-, søn- og helligdage dog til kl. 08.00. Hønsehuse vil kunne kræves støjisoleret.
Stk. 5. Det er tilsynsmyndighedens vurdering, om et fjerkræ- eller dyrehold er afpasset forholdene og ikke overstiger, hvad der svarer til det anførte under § 2 stk. 1.
Stk. 6. Alle typer af fjerkræ skal til enhver tid holdes på egen grund.
Stk. 7. Fjerkræ- eller dyrehold må ikke fodres, så det tiltrækker rotter.
§ 4. Regler for indretning og drift af duehold, eller tilsvarende
Stk. 1. Dueslag skal opføres mindst 2,5 m fra skel, og forsiden skal have retning mod egen grund eller mod et område, hvor duerne ikke er til gene for omgivelserne.
Stk. 2. Træning af brevduer skal ske på tidspunkter, hvor omgivelserne generes mindst muligt.
Stk. 3. Rengøring og gødningshåndtering skal ske som anført for hønsehold i § 3. stk. 3.
§ 5. Dispensation og klage
Stk. 1. Thisted Kommunes afgørelse efter dette regulativ kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.
Stk. 2. Såfremt individuelle forhold taler herfor, kan Thisted Kommune efter ansøgning dispensere fra reglerne i § 2, § 3 og § 4.
§ 6. Overtrædelser af regulativ
Stk. 1. Overtrædelse af dette regulativ kan straffes med bøde, jf. bekendtgørelsens § 24, stk. 2.
§ 7. Ikrafttrædelse
Stk. 1. Regulativet træder i kraft den 1. december 2014, dog skal eksisterende dyrehold indrettet og i drift først overholde regulativet senest 1 mdr. efter ikrafttrædelse.
Godkendt af Thisted Kommunalbestyrelse den 25. november 2014.