Ejendomsskat
Ejer du en bolig, skal du betale ejendomsværdiskat og grundskyld (ejendomsskat til kommunen). Ejendomsvurderingen er udgangspunkt for, hvor meget du skal betale i ejendomsværdiskat og grundskyld.
Grundskyld
Hvad er grundskyld (ejendomsskat til kommunen)?
Som ejer af fast ejendom (bygning eller jord) skal du betale ejendomsskat til Thisted Kommune. Ejendomsskatter og afgifter pålignes ejendommen for kalenderåret.
Ejendomsskatten betales i to rater.
1. rate forfalder 1. marts, 2023 og er rettidig betalt 1. marts, 2023
2. rate forfalder 1. september, 2023 og er rettidig betalt 1. september, 2023
Girokort til 1. rate, udsendes i februar og girokort til 2.rate, udsendes i august måned i digital postkasse, såfremt ejendommen ikke er tilmeldt Betalingsservice.
Ved ejerskifte bliver den tidligere ejer automatisk frameldt Betalingsservice, når ejerskiftet er registreret hos kommunen. Ejerskiftet bliver først registreret, når ejerskiftet er tinglyst.
Herefter sender kommunen en kopi af ejendomsskattebilletten til ny ejer. Indbetalingskort må ikke overdrages til ny ejer ved ejerskifte, idet indbetalingen så bliver registeret forkert.
Kontakt ejendomsskattekontoret, hvis du har spørgsmål vedr. ejendomsskatten, på telefon 99 17 22 72 eller jebu@thisted.dk.
Efter sidste rettidig indbetalingsdag beregnes renter pr. påbegyndt måned fra forfaldsdato. Ved udsendelse af rykkerskrivelse opkræves et gebyr på 250 kr. Der fremsendes 2 rykkerskrivelser, herefter overgår sagen til inddrivelse. Manglende betaling af renter og gebyrer opkræves på 1. rate ejendomsskat det efterfølgende år.
Du har mulighed for at tilmelde betalingen af ejendomsskat til Betalingsservice. Oplysningerne, du skal bruge, fremgår af indbetalingskortet.
Ejendomsskatten for indeværende år beregnes på baggrund af den fastsatte grundværdi ved den offentlige vurdering.
Hvis du har spørgsmål til ejendomsvurderingen kontaktes Vurderingsstyrelsen, Ejendomsvurderingen, på telefon 72 22 28 26.
Grundskyldspromille i Thisted Kommune
Kommunalbestyrelsen fastsætter størrelsen af grundskyldspromillen. Den kommunale grundskyldspromille skal være mellem 16 og 34.
Thisted Kommune har fastsat grundskyldspromillen til 23,75.
Får du pension, er på efterløb, eller fyldt 65 år, kan du søge om lån til betaling af ejendomsskat. Du skal henvende dig til økonomikontoret på telefon 99 17 17 17.
Indefrysningsordning for grundskyld
I forbindelse med vedtagelsen af Boligskatterefomen i 2017, blev det politisk besluttet at indføre en midlertidig ordning, hvor evt. stigninger i grundskylden i forhold til 2017 bliver indefrosset i ejendommen i perioden 2018-2020.
I efteråret 2019 blev boligskattereformen udskudt med tre år, hvilket tilsvarende forlænger perioden med en tvungen indefrysning med tre år til ultimo 2023.
Indefrysningen betyder i praksis, at kommunen rente- og gebyrfrit låner dig penge til at betale for en evt. stigning i ejendomsskatten.
Siden skattestoppet i 2001 er der lagt begrænsninger på stigninger i grundskylden, da grundens vurdering højst kan stige med 5-7 procent årligt. Det er denne stigning, som bliver indefrosset som gæld i boligen.
Udgør den årlige stigning i ejendomsskatten mindre end 200 kr., bliver beløbet ikke indefrosset, men forfaldet til betaling som en del af den samlede ejendomsskat.
Indefrysningsordning bliver frivillig
Da boligskattereformen blev vedtaget i 2017, havde boligejerne ikke mulighed for at fravælge indefrysning af stigningerne i ejendomsskatten.
En lovændring i december 2020 indebærer dog, at du fra 1. maj 2021 både kan betale den allerede indefrosne grundskyld, samt de kommende stigninger.
Fravælger du indefrysnings-ordningen, skal du altså betale det indefrosne beløb. Du kan senere tilvælge ordningen igen.
Heller ikke efter lovændringen, bliver der beregnet renter af det indefrosne beløb. Rentetilskrivning finder kun sted, hvis du fravælger ordningen, og ikke indbetaler det indefrosne beløb indenfor betalingsfristen, oplyser Skattestyrelsen.
Du skal betale det indefrosne beløb, hvis ejendommen skifter ejer. Du modtager automatisk opkrævningen fra din kommune. Overtager din ægtefælle ejendommen, overtager vedkommende lånet. Du vil årligt få en opgørelse, som viser det indefrosne beløb for hvert år og totalt.
Læs mere på skatteministeriets hjemmeside.