Grundskyld og ejendomsbidrag
Hvis du ejer bolig eller anden fast ejendom, skal du betale grundskyld til staten og ejendomsbidrag til den kommune, ejendommen ligger i.
Du skal fortsat betale ejendomsbidrag til Thisted Kommune. I starten af februar får du en ejendomsbidragsbillet, som viser, hvad du skal betale i ejendomsbidrag til Thisted Kommune.
Den viser, hvad prisen er på skorstensfejning, rottebekæmpelse, pumpelagsbidrag og vejvedligeholdelse.
Ejendomsbidraget bliver opkrævet på én rate, som forfalder til betaling den 1. marts.
Du skal være opmærksom på, at det er tinglyst ejer pr. 1. januar, der hæfter for bidragene for hele kalenderåret - også selv om der sker salg i løbet af året. Mellemværende skal klares via refusionsopgørelsen, som udarbejdes af rådgiver/advokat i forbindelse med handel.
Indefrysningsordning for grundskyld
I forbindelse med vedtagelsen af Boligskatterefomen i 2017, blev det politisk besluttet at indføre en midlertidig ordning, hvor evt. stigninger i grundskylden i forhold til 2017 bliver indefrosset i ejendommen i perioden 2018-2020.
I efteråret 2019 blev boligskattereformen udskudt med tre år, hvilket tilsvarende forlænger perioden med en tvungen indefrysning med tre år til ultimo 2023.
Indefrysningen betyder i praksis, at kommunen rente- og gebyrfrit låner dig penge til at betale for en evt. stigning i ejendomsskatten.
Siden skattestoppet i 2001 er der lagt begrænsninger på stigninger i grundskylden, da grundens vurdering højst kan stige med 5-7 procent årligt. Det er denne stigning, som bliver indefrosset som gæld i boligen.
Udgør den årlige stigning i ejendomsskatten mindre end 200 kr., bliver beløbet ikke indefrosset, men forfaldet til betaling som en del af den samlede ejendomsskat.
Indefrysningsordning bliver frivillig
Da boligskattereformen blev vedtaget i 2017, havde boligejerne ikke mulighed for at fravælge indefrysning af stigningerne i ejendomsskatten.
En lovændring i december 2020 indebærer dog, at du fra 1. maj 2021 både kan betale den allerede indefrosne grundskyld, samt de kommende stigninger.
Fravælger du indefrysnings-ordningen, skal du altså betale det indefrosne beløb. Du kan senere tilvælge ordningen igen.
Heller ikke efter lovændringen, bliver der beregnet renter af det indefrosne beløb. Rentetilskrivning finder kun sted, hvis du fravælger ordningen, og ikke indbetaler det indefrosne beløb indenfor betalingsfristen, oplyser Skattestyrelsen.
Du skal betale det indefrosne beløb, hvis ejendommen skifter ejer. Du modtager automatisk opkrævningen fra din kommune. Overtager din ægtefælle ejendommen, overtager vedkommende lånet. Du vil årligt få en opgørelse, som viser det indefrosne beløb for hvert år og totalt.
Reguleringer af ejendomsskatterne for 2021-2023
Fra april 2024 får mange boligejere nye ændrede ejendomsskattebilletter for skatteårerne 2021-2023.
Grundskyld på et foreløbigt grundlag
Da grundskylden for 2021, 2022 og 2023 blev beregnet, var 2020-vurderingen for ejerboliger endnu ikke klar. Derfor er grundskylden for disse år i første omgang blevet opkrævet på et midlertidigt grundlag. Nu udsender vurderingsmyndighederne løbende de nye vurderinger pr. 1. januar 2020 til boligejerne. På den baggrund beregnes den endelige skat på baggrund af 2020-vurderingen af kommunen og grundskylden for 2021, 2022 og 2023 efterreguleres.
Efterregulering af grundskyld: Ny ejendomsskattebillet fra kommunen
Når kommunen har beregnet den endelige grundskyld på baggrund af 2020-vurderingen, sender kommunen en ny ejendomsskattebillet for hvert af skatteårene 2021-2023. Til og med 2023 var der skatteloft på grundskylden, der begrænser, hvor meget den kan stige hvert år. Da langt de fleste boligejere er tilmeldt indefrysningsordningen for grundskyld, vil eventuelle stigninger også typisk blive indefrosset, så du først skal betale, når du sælger boligen. Det betyder, at 2020-vurderingen får begrænset økonomisk betydning for de fleste boligejere.
Lær her hvordan din grundskyld for årerne 2021-2023 beregnes.
Har du købt eller solgt for nyligt? Vær opmærksom, når grundskylden bliver efterreguleret
Det er den aktuelle ejer, der får en eventuel opkrævning eller penge tilbage, når kommunen efterregulerer grundskylden for 2021-2023 på baggrund af 2020-vurderingen. Vi opfordrer til, at du tjekker købsaftalen, hvis du er ny ejer og har fået en opkrævning fra kommunen på grundskyld for en periode, hvor den tidligere ejer ejede ejendommen. Det samme gælder tidligere ejer, hvis kommunen har udbetalt overskydende grundskyld til den nye ejer.
Læs her hvad du skal være opmærksom på, hvis du er blevet ejer af en ejendom efter den 1. januar 2021.
Læs mere på skatteministeriets hjemmeside.