En faskine opsamler regnvandet fra taget og leder det direkte ned i jorden.
Der findes flere forskellige typer af faskiner. I dag er det meget almindeligt at bruge regnvandskassetter af plastik, der graves ned i jorden.
Denne konstruktion hjælper nedsivningen i jorden på vej og mindsker fugt ved ikke at lede al vandet ud det samme sted i jorden på én gang. Faskiner fås i forskellige størrelser, og der udvikles løbende på design og effektivitet. Faskinen kommer bedst til at fungere hvis den er smal og lang.
Faskine-løsning En faskine-løsning består af et sandfang og en faskine, samt et rør, der forbinder dem. Derudover skal faskinen dækkes med en dug, der hindrer at overdækkende jord falder ned i kassetterne. Sandfanget opsamler grus og småting, der kan komme med regnvandet fra tagfladerne. Et sandfang skal tømmes med jævne mellemrum alt efter størrelse.
Anlægning af faskine Det kræver ikke en autoriseret kloakmester at anlægge en faskine. Du må altså selv udføre anlægsarbejdet.
Hvis arealet er over 500 m2 skal der indhentes en tilladelse fra kommunen, inden arbejdet må udføres. Ansøgningen kan indsendes igennem Byg og Miljø eller du kan udfylde og indsende dette ansøgningsskema (PDF).
Hvis dit eksisterende regnvandsafløb ender i kloaknettet, skal en autoriseret kloakmester frakoble dig nettet. Dette skal meddeles til kommunen.
Faskiner kan købes i de fleste byggemarkeder og på nettet. Her kan du desuden finde yderligere information om typer og dimensionering.
Dimensionering Når man bygger en faskine, er det vigtigt, at den bliver dimensioneret, så den passer til den vandmængde, der tilføres fra tagarealet.
De steder, hvor der er sand eller grus i jorden, bortledes regnvandet hurtigt, modsat mere lerholdigt jord som tilbageholder vandet, og derfor er mindre egnet til nedsivning.
Det er vigtigt at læse og anvende producentens anvisninger.
Til arealer under 500 m2 , som typisk ikke kræver en tilladelse, kan en god tommelfingerregel være, at der går 30 m2 regnareal (fx tag) pr. 1 m3 faskine.
Det kan være en fordel at lave en simpel infiltrationstest, hvis du er i tvivl om, hvor hurtigt vandet er om at komme væk.
Til arealer over 500 m2 , hvor der kræves en tilladelse, henvises der til retningslinjerne i spildevandsplanen .
En beregning af dimensioneringen af faskinen kan f.eks. lave her på lar-beregner.dk
*hvis terrænet falder bort fra huset, hvis huset er nyt, eller hvis der, på et eksisterende hus, er etableret et lag, der spærrer for opstigende grundfugt. **hvis jordbundsforholdene gør, at der ikke er fare for opblødning, eller hvis nabogrunden forbliver ubebygget.
Fordele ved faskine:
Den fylder ikke noget på jordoverfladen
Den er let at bygge og vedligeholde
Kan bruges i eksisterende bebyggelse
Ulemper ved faskine:
Ejer er selv ansvarlig for driften af faskinen, eks. rensning af sandfang
Der kan være en nedsat funktion i lange våde perioder
Ikke alle jordtyper egner sig til nedsivning i faskine, fx tæt lerjord.