Nyt projekt om unge og rusmidler

Thisted Kommune skal i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, TrygFonden og 14 andre kommuner videreudvikle en dansk model for, hvordan kommunerne kan skabe rammen om et ungeliv uden rusmidler. ”Fælles om ungelivet” er navnet på programmet, og nu går arbejdet for alvor i gang.

 

I foråret blev Thisted Kommune udvalgt som én ud af 15 danske kommuner, der frem til 2027 skal videreudvikle programmet ”Fælles om ungelivet”. Dermed skal Thisted Kommune være med til at løfte en stærk vision om, at danske unge skal have et godt ungeliv, hvor rusmidler ikke spiller en markant rolle. Et liv hvor tydelige og nærværende voksne skaber rammerne for og viser vejen til positive sociale fællesskaber og inspirerende ungemiljøer.  I Thisted Kommune er man begejstret over muligheden:

- Vi har i mange år haft et stort fokus på alkohol og de udfordringer, som følger med en tidlig debutalder, og vi ser et stort potentiale i at videreføre og udbygge de gode indsatser og perspektiver, vi allerede arbejder med, siger Elise Rasmussen, der er nyansat programleder for ”Fælles om ungelivet” i Thisted Kommune.

Fokus på flere ting

I Thisted Kommune glæder man sig til at komme i gang med arbejdet med at styrke forudsætningerne for at involvere de voksne omkring unge, fordi de potentielt kan fungere som vigtige beskyttende faktorer, når det handler om unges brug af rusmidler. En central del af det arbejde er at sikre lokale data om unge, der både kan engagere og mobilisere de voksne omkring de unge og fungere som pejlemærker i udviklingen af indsatser.

Med vores engagement i ”Fælles om ungelivet” får vi i Thisted Kommune nogle velafprøvede strukturer og arbejdsmetoder, der gør, at vi kan arbejde mere koordineret og effektivt med at skabe rammerne for der gode ungeliv. Fx kommer vi til at arbejde mere dataorienteret, hvilket vil gøre, at vi kan skabe langt mere målrettede indsatser helt lokalt, siger Lars Sloth, der er direktør for Børne- og familieforvaltningen i Thisted Kommune.

 

I videoen kan du se og høre mere om, hvad der er tanken bag Fælles om ungelivet og hvordan man i Island har fået vendt udviklingen af unges brug af rusmidler.

En indsats vi skal lave sammen

I Thisted Kommune er man dog stærkt bevidst om, at kulturændringerne ikke sker natten over, men gennem vedvarende og koordinerede indsatser på tværs af forskellige afdelinger og samarbejdspartnere.

- Samarbejde på tværs af både forvaltninger og sektorer og ikke mindst det vigtige samarbejde med forældrene er afgørende for at hæve debutalderen og ændre kulturen omkring alkohol i vores kommune, siger Elise Rasmussen og tilføjer:

- Jeg tror fx, at det er rigtig vigtigt, at vi skaber rammerne for en dialog om unge og rusmidler. Det er min klare fornemmelse, at mange forældre faktisk gerne vil udskyde debutalderen, men at de ofte er i et dilemma, fordi de samtidig ønsker, at deres børn skal være en del af fællesskabet. Derfor er det vigtigt at facilitere en samtale forældrene imellem, siger hun og understreger, at involveringen af forældrene er et meget vigtigt element i Thisted Kommunes arbejde med Fælles om ungelivet.

- De er i høj grad forandringsagenter – det kan vi også se på erfaringerne fra de pilotkommuner, der har arbejdet med Fælles om ungelivet siden 2020, siger programkoordinatoren.

Islandsk model er forbillede

”Fælles om ungelivet” står på erfaringerne fra en pilotfase fra 2020-2024, hvor fem andre kommuner i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og TrygFonden har udviklet et koncept for, hvordan danske kommuner sammen med forældre og lokale aktører kan understøtte ungefællesskaber uden rusmidler. Inspirationen er hentet fra Island, hvor man er lykkedes med at vende udviklingen, så islandske unge ikke længere har Europas højeste alkoholforbrug, men i stedet har Europas laveste.

- Vi har skelet til den islandske model, men den klare ambition har været at udvikle et dansk koncept, der kan tilpasses lokalt. Det synes jeg i høj grad, at vi er lykkedes med i pilotfasen. Nu glæder vi os til at se det folde sig ud og udvikle sig endnu mere i de 15 kommuner til gavn for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i hele Danmark, siger Niels Sandø, enhedschef i Forebyggelse og Ulighed i Sundhedsstyrelsen.

Underdirektør i TrygFonden Jette Jul Bruun supplerer:

- Vi har sammen med Sundhedsstyrelsen og de fem pilotkommuner udviklet nogle meget konkrete redskaber, som vi håber, andre kommuner vil lade sig inspirere af – både de ti nye programkommuner, men også andre kommuner, som ønsker at skabe bedre rammer for et ungdomsliv uden rusmidler. ”Fælles om ungelivet” handler for os også om at skabe og udbrede en kulturforandring, siger Jette Jul Bruun. 

Som ny programkommune i Fælles om ungelivet har Thisted Kommune fået tildelt Aalborg Kommune som mentorkommune. Aalborg Kommune er en af pilotkommunerne i Fælles om ungelivet og kan derfor bidrage med en lang række erfaringer, der kan være særligt givtige i etableringsfasen.

Du finder den landsdækkende hjemmeside om Fælles om ungelivet her 

Senest opdateret 17-09-2024

Fælles om ungelivet

Kontakt Elise Rasmussen
Programleder for Fælles om Ungelivet
Undervisning & Dagtilbud
Mobil:24905403

Fælles om ungelivet

I årene 2020-2024 har projektet udfoldet sig i en pilotfase, hvor de fem kommuner Gentofte, Odder, Silkeborg, Sorø og Aalborg i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og TrygFonden har udviklet et koncept for, hvordan kommuner kan samarbejde med forældre, det organiserede fritidsliv og andre lokale aktører om at skabe et godt ungeliv.

I den næste fase er yderligere 10 kommuner kommet med ombord. De ti nye kommuner er: Egedal, Esbjerg, Hedensted, Holbæk, Kalundborg, Lemvig, Nyborg, Syddjurs, Thisted og Varde.