Lus

Sådan kommer man lus til livs...

Sådan ser lus ud:

Nyudklækkede lus kan være mindre end 1 mm. og voksne 2-3 mm. Lus kan variere i farve fra gråhvide til meget mørke. 

Sådan ser luseæg ud:

Et luseæg er ca. 0,8 mm. langt. Æggene ligner skæl eller sandkorn, men sidder i modsætning til disse fast i håret. Æggene sidder ofte i håret bag ørerne og i nakken. Æggene er lettest at se i tørt hår. Ægget lægges på håret tæt ved hovedbunden. 6-9 dage efter ægget er lagt, udklækkes det. Det tomme æg bliver siddende i håret. Der er stor sandsynlighed for, at ægget er udklækket, hvis det sidder mere end 1 cm. fra hovedbunden. 

Sådan lever lus:

Lus lever helt nede ved hovedbunden, hvor de suger blod flere gange dagligt. Lus trives i såvel rent som snavset hår. Lus bevæger sig hurtigt rundt, og kan derfor være svære at se. Lus har en levetid på ca. 1 måned, hvor de dagligt lægger 7-8 æg, så de bliver hurtigt til mange. 

Sådan smitter lus:

Lus forlader ikke et hoved med mindre de har mulighed for at kravle over på et andet. Derfor er tæt hovedkontakt den hyppigste smittekilde. 

Huer, kamme og børster, der er brugt af flere indenfor et kort tidsrum, kan være årsag til smitte. 

Sådan kæmmer du for lus:

Det er langt fra alle, der får kløe, hvis de har lus. Kæmning er den eneste sikre metode til at konstatere, om dit barn har lus. God belysning er vigtig, brug evt. en lup. 

Start med at gøre håret vådt og red det igennem (lus ses bedst i vådt hår, fordi vandet får lusene til at bevæge sig langsommere). Herefter deles håret i skilninger med 1 centimeters mellemrum og redes igennem med tættekam fra hovedbund mod hårspids. Efter hvert tag bankes kammen mod et hvidt underlag. Undersøg også håret for luseæg. 

Finder du lus på dit barn, skal resten af familien også undersøges.

De nyudklækkede lus kan være svære at fange med en tættekam, det er derfor meget vigtigt at gentage undersøgelsen.

Sådan behandles med lusemidler: 

Det er meget vigtigt, at følge brugsanvisningen nøje. Der kan gå flere timer inden lusene dør. Er der ingen levende lus dagen efter behandlingen, har denne været vellykket. 

Behandlingen skal altid gentages efter 8 dage. Således sikre du at æg, der har overlevet 1. behandling, ikke får lov til at udvikle sig til lus. 

Mellem 1. og 2. behandling med lusemidlet bør du dagligt kæmme håret med en tættekam. På denne måde sikre du, at nyudklækkede lus fjernes inden de bliver gamle nok til at parre sig og lægge nye æg. 

Børn under 2 år, gravide og ammende bør ikke behandles med lusemidler uden lægens anvisning. 

Hvorfor svigter behandlingen?:

Finder du levende lus dagen efter behandlingen, kan det skyldes fejlbehandling, f.eks. for lidt af lusemidlet eller for vådt hår. 

Balsam kan have indflydelse på virkningen af lusemidlet. Derfor anbefales det, at undlade balsam lige før eller efter behandling med lusemidler. 

Lus kan blive modstandsdygtige, derfor skal en mislykket behandling ikke gentages med samme lusemiddel. Forsøg med et andet godkendt lusemiddel. 

Finder du store lus i hovedbunden, tyder det på et nyt luseangreb. 

Sådan behandles med tættekam: 

Lus kan også behandles med grundig kæmning. Metoden er effektiv men tidskrævende. Den kan derfor kun anbefales, hvis du er indstillet på, at være meget grundig og bruge den tid, det tager. 

Behandlingen med tættekam forudsætter, at du kæmmer dit barn grundigt hver anden dag i 2 uger. Er kæmningen udført korrekt, vil dit barn være fri for lus efter denne periode. 

Det er lettest at behandle med kæmning, hvis der er balsam i håret (Dette gælder kun behandling med kæmning). Kæmning anbefales også, hvis du ikke opnår den ønskede effekt med lusemidlerne.

Sådan gør du med kamme m.v.: 

Vask kamme, børster og hovedbeklædning i sæbevand eller læg dem i fryseren i 48 timer. Anden behandling af omgivelserne er unødvendig. 

Det er dit ansvar som forældre:

  • At undersøge dit barn og behandle det for lus.
  • At give legekammerater og skole/institutionen besked, hvis dit barn har lus.
Senest opdateret 18-09-2024

Kontaktinfo

Sundhedsplejen
Ringvej 34
7700 Thisted

Telefontid sundhedsplejerske: hverdage mellem kl. 8:00 - 9:00 på tlf. 99 17 20 31 tast 2

Telefontid sekretær: hverdage mellem kl. 8:00 - 11:00 på tlf. 99 17 20 31 tast 1

Sundhedsplejens afdelingsleder Charlotte Kanstrup Brogaard træffes på mobil 24 67 36 47