Affaldshierarkiet
Kender du ”affaldshierarkiet”?
Affaldshierarkiet er en rettesnor for, hvordan man som udgangspunkt opnår det bedste miljømæssige resultat, når man håndterer sit affald. Jo højere oppe i hierarkiet man kan håndtere sit affald, jo bedre.
Byggeaffald er i mange tilfælde en værdifuld ressource, og det skal derfor overvejes, om byggeaffaldet kan genbruges direkte, genanvendes eller nyttiggøres. Bortskaffelse/deponering er sidste udvej.
Affaldsforebyggelse er direkte genbrug/nyttiggørelse, hvor elementerne bruges direkte, fx genbrug af vinduer.
Genanvendelse kan enten ske ved aflevering af genanvendelige fraktioner af byggeaffaldet på en genbrugsplads eller ved aflevering direkte til en virksomhed, som er miljøgodkendt til at modtage den aktuelle fraktion til genanvendelse. Ved bearbejdning af affaldet, kan det bruges på en ny måde, f.eks. ved produktion af nye gipsplader fra gipsaffald.
Anden nyttiggørelse kan f.eks. være forbrænding af forurenede fraktioner med produktion af varme til følge. Forbrænding sker ved aflevering af brændbart affald på genbrugspladsen eller direkte til I/S Kraftvarmeværk Thisted. Nyttiggørelse er også brug af knust tegl og beton som erstatning af bl.a. stabilgrus.
Bortskaffelse sker når affaldet ikke længere har nogen værdi. Typisk vil dette være deponi af f.eks. farligt affald. Kåstrup deponi (Nomi4s) modtager de fraktioner, som er nævnt på positivlisten jf. deponeringsbekendtgørelsen*, f.eks. asbestholdigt affald og farligt affald med indhold af PCB.
*Bekendtgørelse om deponeringsanlæg nr. 719 af 24. juni 2011.