Grønt fokus

Børnehave hejser flaget for bæredygtighed

Publiceret 25-09-2023

Som den første børnehave i Thisted Kommune kan Naturbørnehaven Kronens Mark i Thisted nu hejse de Grønne Spirers bæredygtighedsflag.

Det nye bæredygtigshedsflag bliver hejst.
Der var mange, som gerne ville hjælpe til, da bæredygtighedsflaget blev sendt til tops for første gang i en børnehave i Thisted Kommune.

Et nyt flag vejrer over Naturbørnehaven Kronens Mark.

Indtil nu har de været grønne i Kronborg Plantage, men i fredags kunne de tilføje bæredygtighedscertificerede til profilen. Flaget signalerer, at daginstitutionen opfylder en række kriterier ift. bæredygtighed og naturens mangfoldighed.

- Vi arbejder målrettet med verdensmålene og bæredygtighed. Det handler bl.a. om at genbruge. Når vi muger ud hos dyrene, skal deres møg fx bruges som gødning ved vores grøntsager, og har vi frugt og mad til overs, så fodrer vi dyrene med det, fortæller Sanela Juzbasic, der er pædagogisk leder af Kronens Mark.

Rasmus Svit, der er underviser på pædagoguddannelsen på UCN var inviteret til at hejse det nye bæredygtighedsflag hos Naturbørnehaven Kronens Mark.

Naturen er i fokus

Naturbørnehaven Kronens Mark er placeret i skoven. Der går geder, grise og høns på matriklen. Dem er børnene med til at passe. De dyrker grøntsager i højbede, og har etableret vild-med-vilje-oaser, hvor de kan se biodiversiteten udfolde sig på dele af de 30.000 kvadratmeter, som udgør institutionens areal.

- Vi er ikke eksperter på naturen, men vi sætter en ære i at undersøge den sammen med børnene, og gøre dem bevidste om, hvor vigtig den er, og hvor meget den kan. Vi kigger på svampe, planter træer og har fx også etableret et rådnebur i skoven, som man kan besøge og se stadierne af nedbrydning, når et dyr dør. Vi er nysgerrige på naturen, og det vi finder i den. Børnene deltager aktivt i hverdagen og er fx med i vores køkkenhave fra start til slut i processerne, siger Sanela Juzbasic.

Grønne Spirers bæredygtighedsflag bliver uddelt til institutioner, som gør en særlig indsats for at introducere børnene til bæredygtighed, naturens mangfoldighed og i det hele taget en grøn hverdag i dagtilbuddet. Ud over de kriterier, der skal opfyldes for at få det det traditionelle Grønne Spirer Flag, så skal institutionen have fokus på bæredygtighed, kredsløb og/eller biodiversitet og en lidt grønnere hverdag for at kunne hejse bæredygtighedsfanen.

Den grønne hverdag

De kan søge om flaget, når institutionen har arbejdet med at gøre hverdagen grønnere i mindst fire måneder - f.eks. lavet regnvandsopsamling, kvashegn, ladet naturen rode, indført en byttebiks, sået en blomstereng, skabt smådyrsoaser, sat fuglekasser op eller komposteret frokostresterne. I plantagen har de haft gang i meget af ovenstående.

De har geder, grise og høns i Naturbørnehaven Kronens Mark. I dagligdagen passer børn og personale dyrene. I weekender og ferie går pasningen på omgang mellem børn og forældre.

- Det er et spændende arbejde, og vi er stolte over, at det vi gør sammen med børnene, kan certificeres og er noget værd, for vi synes, det er vigtigt. Miljø og klima fylder jo meget på den nationale dagsorden, og det er en opgave, vi kan være med til at løfte, siger børnehavelederen.

Samtidig med at bæredygtighedsflaget gik til tops i Naturbørnehaven Kronens Mark fik de også overrakt en check på 20.000 kr. fra Nordea-fondens udeliv-pulje. Pengene har institutionen søgt og fået til at bygge et shelter.

Sanela Juzbasic (tv), der er pædagogisk leder af Kronens Mark modtager checken fra Nordea-fonden på 20.000 kr. Pengene skal bruges til et nyt shelter på børnehavens 30.000 m2 store areal.

Kontaktinfo

Undervisning
Asylgade 30
7700 Thisted

Tilmeld dig nyhedsbrev

Felter med (*) skal udfyldes

Hvad er Grønne Spirer?

Grønne Spirer er Friluftsrådets grønne mærkningsordning for dagplejere, vuggestuer og børnehaver.

Grønne Spirer fokuserer på udeliv, natur og miljø og en grøn og sund hverdagskultur i institutionerne.

I år har 76 institutioner i hele landet fået bæredygtighedsflaget.

 

Grønne flag i børnehaven

Naturbørnehaven Kronens Mark og Vildsund Børnehus er de daginstitutioner i Thisted Kommune, som har de Grønne Spirers grønne flag.

Kronens Mark er den foreløbigt eneste institution i Thisted Kommune med de Grønne Spirers bæredygtighedsflag.

Man får tildelt flaget for et år ad gangen.